Zakaj izbrati lokalno pridelano sadje in zelenjavo v Slovenski Istri?

24. 09. 2024

Lokalno pridelano sadje in zelenjava sta idealna izbira, še posebej v jesenskem času, ko Slovenska Istra ponuja bogato izbiro sezonskih pridelkov. V tem času lahko uživamo v svežih jabolkih, hruškah, figah, granatnih jabolkih ter različnih sortah grozdja. Med zelenjavo jeseni dozori buča, brokoli, korenje, blitva, radič, cvetača in ohrovt. Ti pridelki so bogati z vitamini, minerali in naravnimi okusi, hkrati pa podpirajo lokalne kmete in trajnostno pridelavo.

Prednosti lokalno pridelane hrane:

  1. Višja hranilna vrednost: Jesenski pridelki so sveži in bogati z vitamini in minerali.
  2. Polnejši okus: Zrelo sadje in zelenjava sta bolj sočna in aromatična.
  3. Manj kemikalij: Krajša pot do potrošnika pomeni manjšo uporabo pesticidov in konzervansov.
  4. Podpora lokalnim kmetom: Z nakupom sezonskih pridelkov podpiramo gospodarstvo Slovenske Istre.
  5. Trajnostni razvoj: Izbira lokalnih pridelkov prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa in varovanju naravnih virov.

Kako lahko prispevate v jesenskem času?

  • Izberite sezonske jesenske pridelke na lokalnih tržnicah ali neposredno pri kmetih.
  • Pripravljajte obroke iz svežih, sezonskih sestavin, kot so buče, jabolka in korenje.
  • Podprite lokalne proizvajalce, ki uporabljajo trajnostne metode.

SLR LAS Zelena Istra s svojimi projekti spodbuja trajnostne prakse, ki krepijo povezavo med lokalno pridelano hrano, naravo in skupnostjo, ter omogoča ohranjanje lokalnih kmetij in boljšo samooskrbo, kar prispeva k trajnostni prihodnosti regije v sožitju z naravo.